De Huiskamer

Vele ouderen komen op een bepaald moment in een situatie terecht die ze zelf niet goed aankunnen, zeker niet wanneer ze zelfstandig willen blijven wonen, met als gevolg dat ze in een isolement geraken. Ze zijn dan volledig afhankelijk van derden zoals mantelzorgers  of  familieleden indien ze die hebben, of  buren bij gebrek aan eigen familieleden die in de buurt wonen.

Daarom werd in meerdere gemeenten waaronder in de gemeente Meerssen een aanvang gemaakt met de oprichting van “huiskamers” meestal geïntegreerd  in de al bestaande “gemeenschapshuizen”. Alhoewel deze “Huiskamers” niet een exclusiviteit vormen voor ouderen, maar ook toegankelijk zijn voor iedereen die behoefte heeft aan sociale contacten, zijn de meeste bezoekers toch ouderen die op zoek zijn naar manieren om de lange dagen weer op een leuke manier door te komen samen met anderen die om eenzelfde dagbesteding verlegen zitten. Zo spelen de “Huiskamers” dus in op het bieden van een sociaal platform met allerlei vormen van gezelligheid geboden via een gevarieerd pallet aan activiteiten gebaseerd op specifieke behoeften en begeleid door vrijwilligers die met plezier hun steentje aan het geheel bijdragen.

Deze “Huiskamers” zijn zeker van wezenlijk belang voor ouderen die meestal op hulp aangewezen zijn vanwege hun slechte bewegingsmogelijkheden, slecht zien en/of slecht horen waardoor ze geen gebruik kunnen maken van bestaande sociale activiteiten in grotere groepen zoals de  verenigingen voor gepensioneerden.

Op heel veel plaatsen kan ook gebruik gemaakt worden van vrijwilligers die mensen gratis halen en brengen indien ze niet met eigen vervoer of het openbaar vervoer naar de “Huiskamer” kunnen komen. Geen reden meer dus om te vereenzamen maar een stimulans om actief ouder te worden samen met vele anderen.

Ulestraten,  Meerssen, Bunde en Rothem beschikken al over een “Huiskamer of Inloophuis”. In Geulle zijn we al een hele tijd als buurtnetwerk op zoek naar een geschikte locatie. Een integratie binnen het gemeenschapshuis “de Kollekamp” is op dit ogenblik niet mogelijk gezien de belangrijke renovaties welke aldaar op stapel worden gezet in de loop van het komende jaar. Belangrijk is het vinden van een ruimte welke gezelligheid uitstraalt, die een beetje centraal gelegen is en die goed bereikbaar en toegankelijk is of gemaakt kan worden voor iedereen. De kans is groot dat we eerstdaags onze keuze kunnen bekend maken en iedereen kunnen uitnodigen op het nuttigen van een feestelijk kopje koffie met een echt stuk Limburgse vlaai. Het ligt in onze bedoeling om met één dagdeel per week te beginnen en dit langzaam op basis van gerichte behoeften uit te breiden naar meer.

De doelstellingen van de “Huiskamer” zijn dus als volgt samen te vatten”:

– Het aanbieden van gezelligheid gedurende  één of meer dagdelen in een huiselijke sfeer met veel
aandacht voor de verschillende aanwezige gasten zowel onderling als met begeleiding van de.vrijwilligers.
– Het leggen van contacten in groepsverband met leeftijdsgenoten, maar ook met anderen indien die aanwezig zijn.
– Het tijdelijk en regelmatig ontlasten van mantelzorgers en familieleden door tijd te spenderen op
een andere locatie.
– Het verschaffen van de mogelijkheid tot opvang in het eigen bekende dorp of wijk zonder veel zorgen omtrent vervoersproblemen.
– Het bieden van de mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen woning te kunnen blijven.
– Het stimuleren en activeren van ouderen door hen te prikkelen met een veelvoud van gezelligheden en activiteiten.
Help het buurtnetwerk om elke vorm van eenzaamheid binnen Geulle uit te bannen door actief aan ons programma deel te nemen, hetzij als volledige vrijwilliger, hetzij als aanbrenger en stimulator voor ouderen door ze de weg te wijzen naar “De Huiskamer van Geulle”